Η διαπολιτισμική εκπαίδευση ενηλίκων υπό το πρίσμα ευρωπαϊκού προγράμματος

Η διαπολιτισμική εκπαίδευση ενηλίκων υπό το πρίσμα ευρωπαϊκού προγράμματος

Η αναγνώριση και ο σεβασμός στη διαφορά, στις ξεχωριστές αντιλήψεις, στις ιδιαίτερες ταυτότητες, στις διαφορετικές κουλτούρες ειδικών κοινωνικών ομάδων (μετανάστες, ρομά, πρόσφυγες), αλλά και η ανάγκη της συνύπαρξης και της συνεργασίας αναδεικνύονται μέσα από τις πρακτικές εκπαίδευσης ενηλίκων, που υλοποιούνται από την εκπαιδευτική σύμπραξη Grundtvig (ευρωπαϊκό πρόγραμμα) Mikado), η 3η συνάντηση της οποίας διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Είκοσι πέντε σύνεδροι από πέντε χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, Ρουμανία, Γερμανία) ενημερώνονται, με εκπαιδευτικές ανταλλαγές και επισκέψεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος, για τα ιδρύματα που παρέχουν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε αυτές τις κατηγορίες του πληθυσμού και στοχεύουν στην ανταλλαγή γνώσεων -πληροφοριών ανάμεσα στους εκπαιδευόμενους και στους εκπαιδευτές αλλά και εμπειριών γύρω από τα συγκεκριμένα θέματα.

Ο τρόπος με τον οποίο οργανώνεται η εκπαίδευση ενηλίκων (π.χ. σε σχολές ενηλίκων, γονέων κ.ά.), πού αποδίδει, ποιες είναι οι επιπτώσεις της στην κοινωνία και σε επιμέρους πεδία της είναι θέματα που απασχολούν τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, γονείς, εκπροσώπους ΜΚΟ που συμμετέχουν στη συνάντηση.

Ενδεικτική για τις θετικές επιπτώσεις που έχει στην κοινωνική συνεργασία και στη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, η άτυπη εκπαίδευση ενηλίκων σε θέματα που αφορούν ειδικές κοινωνικές ομάδες, ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου-Κορδελιού. Εκπρόσωποι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των χωρών που συμμετέχουν ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους τους σχολείου για τις δράσεις που υλοποιεί σχετικά με την εκπαίδευση ενηλίκων.

«Το σχολείο συμμετέχει στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τους ενήλικες και σε άλλο πρόγραμμα εκμάθησης σκίτσου και οι γονείς συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις μας, που έχουν και θετική επίδραση και στην καθημερινότητα του σχολείου καθώς ενημερώνονται, μαθαίνουν, συνεργάζονται. Για τις δράσεις μας αυτές ενημερώνουμε και τους εταίρους του προγράμματος» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Ελευθερίου-Κορδελιού Στέργιος Παπαδόπουλος.

«Ήταν μία πολύ καλή παρουσίαση και εμείς στη χώρα μας επιδιώκουμε τη συνεργασία ανάμεσα στις ομοσπονδίες γονέων και στους εκπαιδευτικούς για θέματα εκπαίδευσης ενηλίκων από διάφορες κατηγορίες πληθυσμών» δήλωσε η δασκάλα από την Τουρκία Αϊσέ Μπιλγκίτς (Ayse Bilgic).

«Η οργάνωση που εκπροσωπώ ασχολείται με τους μετανάστες, την ένταξη και την εκπαίδευση τους και μπορούμε να αντλούμε χρήσιμες πρακτικές από αυτές τις εκδηλώσεις» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ιταλικής ΜΚΟ Mondo Nuovo Αντόνιο Σαλβάτι (Antonio Salvati).

Εκπαιδευτικοί και γονείς από πέντε χώρες έγιναν μάρτυρες μιας αρμονικής πρακτικής συνεργασίας και συνύπαρξης παιδιών και γονέων από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και ομάδες πληθυσμού- μεταξύ των οποίων ρομά, μετανάστες, πρόσφυγες κ.λπ.

Τα παιδιά του σχολείου τούς επιφύλαξαν θερμή υποδοχή όπως και ο τοπικός σύλλογος γονέων, ο οποίος συμμετέχει δραστήρια σε προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων που αποσκοπούν στην επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων.

«Ο σύλλογος λειτουργεί αρμονικότατα. Παρά τις όποιες διαφορές, συμμετέχουν όλοι ισότιμα, από διάφορες ομάδες πληθυσμού- ρομά, μετανάστες -και ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα. Είμαστε πολύ δεμένοι μεταξύ μας γιατί τα παιδιά έχουν κοινές ανάγκες και όλοι οι γονείς ενδιαφέρονται το ίδιο για αυτές» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του συλλόγου γονέων του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Ελευθερίου-Κορδελιού Μαρίνα Βότση.

«Είναι απαραίτητες οι σχολές γονέων και τα προγράμματα ενηλίκων γιατί δίνεται η δυνατότητα να αποκομίσει κανείς πολύτιμες πληροφορίες από ειδικούς για το πώς μπορεί κανείς να διαχειριστεί προς όφελος όλων τη διαφορετικότητα και να τη μετατρέψει σε συνεργασία» πρόσθεσε η αντιπρόεδρος του συλλόγου Σταυρούλα Χατζή.

To 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου-Κορδελιού συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ως συνεργάτης της ΜΚΟ «ΟικοΚοινωνία» (Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Κατοικία και την Υποστήριξη της Κοινωνικής Ένταξης των Τσιγγάνων Πολιτών) μαζί με άλλα τέσσερα ιδρύματα κι οργανώσεις από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Τουρκία.

Στο πλαίσιο της συνάντησης στη Θεσσαλονίκη, ώς τις 11 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθούν- μεταξύ άλλων -επισκέψεις στον Δενδροπόταμο και στον Σύλλογο Γυναικών του Δενδροποτάμου, παρουσίαση των προγραμμάτων της «ΟικοΚοινωνίας» ROMA ALERT & KYKLOS που αποτελούν πιλοτικά προγράμματα τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης ενηλίκων, παρουσίαση των Σχολών Γονέων στη Δυτική Θεσσαλονίκη και της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στους μετανάστες στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, η εμπειρία του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου σε θέματα αλλοδαπών, παρουσίαση της Σχολής Γονέων του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Ελευθερίου-Κορδελιού, μαθήματα σκίτσου σε ενήλικες (εργαστήριο), ξενάγηση στην πόλη της Θεσσαλονίκης, κ.ά.

Πηγή:Καθημερινή