Ενημερωτική επίσκεψη νέων συνδικαλιστών της DGB (της Γερμανική Συνομοσπονδίας Εργατών) στο ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ – Η παρουσίαση του Διευθύνοντος Συμβούλου Γ. Χριστόπουλου

Ενημερωτική επίσκεψη νέων συνδικαλιστών της DGB (της Γερμανική Συνομοσπονδίας Εργατών) στο ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ – Η παρουσίαση του Διευθύνοντος Συμβούλου Γ. Χριστόπουλου

 

Χθες ήταν μια ξεχωριστή ημέρα για το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ. 15 νέοι συνδικαλιστές που εκπροσωπούν την DGB (τη Γερμανική Συνομοσπονδία Εργατών), ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα συνδικάτα του κόσμου, επισκέφτηκαν το ΚΑΝΕΠ για να ενημερωθούν για την κατάσταση της εργασίας στην Ελλάδα, να πληροφορηθούν για τις δράσεις του Κέντρου μας και να βοηθήσουν στη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους Γερμανούς και στους Έλληνες εργαζόμενους.

 

Την εισαγωγική ενημέρωση έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ και Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Γιώργος Χριστόπουλος. Αρχικά αναφέρθηκε στους διαχρονικούς δεσμούς των εκπαιδευτικών θεσμών της ΓΣΕΕ και της DGB και στην ανάγκη διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο πλευρών. Στη συνέχεια παρουσίασε την κατάσταση στο χώρο της εργασίας στην Ελλάδα με τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης (δυσκολία σύναψης συλλογικών συμβάσεων, αποδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας, διώξεις κατά συνδικαλιστών, στασιμότητα μισθών, εργασιακή επισφάλεια). Επίσης παρουσίασε στοιχεία από έρευνες του ΙΝΕ και του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ για την ανεργία, το φαινόμενο του brain waste και του brain drain, το δείκτη υλικής και κοινωνικής αποστέρησης των νέων, το φαινόμενο των NEETs (νέοι έξω από την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την εργασία), τις ψηφιακές ανισότητες, το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στην κατάρτιση και στη Δια Βίου Μάθηση, τη δραματική μείωση των κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα, την αδυναμία των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στο κόστος ζωής. Τέλος, μίλησε για την κατάσταση στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και για την επελαύνουσα εμπορευματοποίηση της Παιδείας στη χώρα μας και έδειξε στοιχεία από την έρευνα της ΟΙΕΛΕ για το Big Quit με εκατοντάδες εκπαιδευτικούς να εγκαταλείπουν τα ιδιωτικά σχολεία λόγω κακών εργασιακών συνθηκών.

 

Στη συνέχεια, οι εμπειρογνώμονες του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ Γεράσιμος Κόκκινος και Προκόπης Πανδής παρουσίασαν στους νέους συνδικαλιστές της DGB στοιχεία για την πολύπλευρη δράση του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ (για το ερευνητικό και συγγραφικό έργο, τις κοινωνικές δράσεις, τις πρωτοβουλίες επιμόρφωσης και κατάρτισης, την Ακαδημία της Εργασίας, τη δραστηριοποίηση με εκπαιδευτικές δράσεις και παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για πρόσφυγες, τις εκπαιδευτικές επισκέψεις, τη συνεργασία με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα και τις δομές τους, την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων). Ακολούθησε διάλογος με ερωτήσεις των Γερμανών συνδικαλιστών για μια σειρά θεμάτων (εκπαίδευσης, εργασιακών σχέσεων, λειτουργίας των συνδικάτων, συμμετοχής γυναικών και μεταναστών στο συνδικαλιστικό κίνημα). Ο επικεφαλής της ομάδας Philipp Möcklinghoff τόνισε ότι η συνάντηση ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών που δοκιμάστηκαν την περίοδο της κρίσης και ότι η DGB και οι Γερμανοί εργαζόμενοι από την πρώτη στιγμή καταδίκασαν την πολιτική των Μνημονίων και στάθηκαν αλληλέγγυοι στο πλευρό του ελληνικού λαού.

 

Η χθεσινή εκδήλωση ήταν μια συνάντηση χαράς και ελπίδας. Όχι μόνο για τη συνεργασία των εκπαιδευτικών δομών δύο συνδικάτων και για τη γνωριμία ανθρώπων από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες, αλλά κυρίως για τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων, για τη συνειδητοποίηση ότι πολλά προβλήματα είναι κοινά σε όλη την Ευρώπη (οι επιπτώσεις νεοφιλελεύθερων πολιτικών, η περιστολή ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων, η εκρηκτική άνοδος της ακροδεξιάς) και ότι υπάρχει αναγκαιότητα μιας νέας πολιτικής με κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη.  Η συμμετοχή νέων ανθρώπων με προοδευτική αντίληψη και σκέψη στα κοινά και στο οργανωμένο κίνημα της εργασίας είναι ίσως η μεγαλύτερη παρακαταθήκη για το μέλλον στους σκοτεινούς καιρούς που ζούμε.