Έκθεση της UNICEF «Η ευημερία των παιδιών στις πλούσιες χώρες»
Το Γραφείο Ερευνών της UNICEF παρουσιάζει σήμερα μια επίκαιρη μελέτη για την παιδική ευημερία στις πλούσιες χώρες, μέσα από την οποία εξετάζεται η κατάσταση των παιδιών σε όλο τον βιομηχανικό κόσμο αναφορικά με τις πέντε διαστάσεις του δείκτη ευημερίας (υλική ευημερία, υγεία και ασφάλεια, εκπαίδευση, συμπεριφορές και κίνδυνοι, στέγαση και περιβάλλον).
Η έκθεση καταγράφει τις επιδόσεις των 29 πιο προηγμένων οικονομιών του κόσμου όσον αφορά την εξασφάλιση της ευημερίας των παιδιών τους κατά την πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα, μέσα στο ευρύτερο, πάντοτε, πλαίσιο της υφιστάμενης σήμερα έντονης αντιπαράθεσης σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των μέτρων λιτότητας και των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες. Αυτή η σύγκριση σε διεθνές επίπεδο, αναφέρει η έκθεση, αποδεικνύει ότι η παιδική φτώχεια στις χώρες αυτές δεν είναι αναπόφευκτη, αλλά επηρεάζεται από την εφαρμοζόμενη κατά περίπτωση πολιτική, με αποτέλεσμα ορισμένες χώρες να τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα σε σύγκριση με άλλες στο θέμα της προστασίας των πιο ευάλωτων παιδιών τους.
Δεν προκαλεί, κατά συνέπεια, ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι η Ολλανδία και τέσσερις σκανδιναβικές χώρες –Νορβηγία, Ισλανδία, Φινλανδία και Σουηδία– βρίσκονται για άλλη μια φορά στην κορυφή του σχετικού Συγκεντρωτικού Πίνακα Κατάταξης των 29 αναπτυγμένων χωρών που εξετάζει η έκθεση, ενώ τέσσερις χώρες από το νότο της Ευρώπης –Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία– τοποθετούνται σε αρκετά χαμηλότερες θέσεις του πίνακα.
Η Ελλάδα, ειδικότερα, καταλαμβάνει την 25η θέση στον Συγκεντρωτικό αυτό Πίνακα (μέσος όρος 23,4 βαθμοί), ενώ βρίσκεται στην 23η θέση από τις 29 αυτές χώρες ως προς τη σχετική παιδική φτώχεια (αυτή, δηλαδή, που αφορά το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε νοικοκυριά όπου το εισόδημα είναι κάτω του 50% του εθνικού μέσου εισοδήματος). Πιο συγκεκριμένα, το 2009-2010 το ποσοστό της παιδικής φτώχειας για την Ελλάδα ήταν 15%, δηλαδή ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στη Δυτική Ευρώπη και υπερδιπλάσιο των αντίστοιχων ποσοστών στις Σκανδιναβικές χώρες και την Ολλανδία.
Από την άλλη μεριά η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης των αναπτυγμένων χωρών ως προς την κάλυψη εμβολιασμών –τόσο η Ελλάδα όσο και η Ουγγαρία εμφανίζουν ποσοστό 99% για πολιομυελίτιδα, ιλαρά και το τριπλό εμβόλιο διφθερίτιδας-κοκίτη-τέτανου (DPT3)–, ενώ αποτελεί και μία από τις οκτώ και μόνο χώρες όπου η κατάχρηση αλκοόλ μεταξύ των νέων είναι 10% ή και λιγότερο (στις τελευταίες θέσεις κατατάσσονται οι Λετονία, Φινλανδία, Λιθουανία με πάνω από 25%).
Συνολικά, πάντως, η έκθεση δεν διαπιστώνει ισχυρή σχέση μεταξύ του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και της συνολικής ευημερίας των παιδιών, ενώ παρά τις οπισθοδρομήσεις σε ορισμένες χώρες όσον αφορά συγκεκριμένους δείκτες, η γενική εικόνα της δεκαετίας του 2000-2010 δείχνει σταθερή βελτίωση σε διάφορους τομείς της παιδικής ευημερίας στις βιομηχανικές χώρες.
Δεδομένου, ωστόσο, ότι εξακολουθούν να μην είναι διαθέσιμα πιο πρόσφατα και διεθνώς συγκρίσιμα στοιχεία σχετικά με τις ζωές των παιδιών, η έκθεση αντανακλά το αποτέλεσμα των πολιτικών αποφάσεων κατά την περίοδο πριν από την τρέχουσα βαθύτατη κοινωνικοοικονομική κρίση που μαστίζει, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, πολλές από τις 29 χώρες του βιομηχανικά αναπτυγμένου κόσμου.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, επισημαίνεται εμφατικά μέσα από την έκθεση πως τα τρία τελευταία χρόνια της οικονομικής δυσπραγίας των εν λόγω χωρών δεν αποτελούν καλό οιωνό για το παρόν ή το εγγύς μέλλον των παιδιών τους.
Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για να αποκτήσετε άμεση πρόσβαση σε αυτή την άκρως ενδιαφέρουσα και εξαιρετικά επίκαιρη έρευνα της UNICEF, πατήστε στην ακόλουθη υπερσύνδεση: Έκθεση UNICEF