“Αποκλεισμένη και χωρίς δουλειά η νέα γενιά”, άρθρο για την έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ & του Πανεπιστημίου Κρήτης

“Αποκλεισμένη και χωρίς δουλειά η νέα γενιά”, άρθρο για την έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ & του Πανεπιστημίου Κρήτης

«Με αγχώνει το αύριο»… «Να βρω δουλειά. Αυτό θέλω, αυτό ονειρεύομαι»… «Νιώθω απελπισμένος και το χειρότερο είναι πως δεν μπορώ να κάνω κάτι»… «Δεν έχω τίποτα, η οικογένειά μου με στηρίζει»…

Νεανικά όνειρα χαμένα στον λαβύρινθο της κρίσης. Ανθρωποι στην ακμή της δημιουργικότητάς τους, εγκλωβισμένοι στο περιθώριο και στην αδράνεια. Είναι οι απόντες. Η νέα γενιά της χώρας…

Το 16,9% των νέων στην Ελλάδα βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Την περίοδο της κρίσης το ποσοστό των «αποκλεισμένων», των λεγόμενων διεθνώς και NEETs (young people not in education, employment or training) αυξήθηκε 50%. Αυτήν τη «χαμένη γενιά» χαρτογραφούν το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την GPO και το ΙΤΕ στην έρευνα: «Βαρόμετρο Απόντων».

H Ελλάδα τοποθετείται στις πρώτες θέσεις της ΕΕ των 28 αναφορικά με τον πληθυσμό των αποκλεισμένων. Πρόκειται για νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών που απέχουν από κάθε διαδικασία εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης. Δεν αποτελούν νέο φαινόμενο. H αύξησή τους, ωστόσο, και η συγκέντρωσή τους κυρίως σε κράτη του Ευρωπαϊκού Νότου (Βουλγαρία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα) αποδίδεται στις δυσμενείς συνέπειες της πολυεπίπεδης κρίσης και τις ακολουθούμενες μεθόδους δημοσιονομικής εξυγίανσης.

«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επιβαρημένη ομάδα. Οσο και αν το προστατευτικό πλέγμα της οικογένειας δεν τους αφήνει να περιέλθουν στην έσχατη φτώχεια, η έκταση του αποκλεισμού σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κρίσης είναι πιθανόν να τους οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο. Και τότε το πρόβλημα μπορεί να λάβει εκρηξιγενείς διαστάσεις», τονίζει ο αν. καθηγητής του Παν. Κρήτης κι επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, Νίκος Παπαδάκης.

Δεν είναι τυχαίο πως ένας στους πέντε δηλώνει ότι δεν θα πράξει τίποτα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει εμφανίζοντας αίσθημα παραίτησης. «Αν η οικονομική κατάσταση συνεχίσει να επιτείνει το πρόβλημα, δεν θα είναι περίεργο να εμφανιστούν πολλοί περισσότεροι νέοι με παραβατικά χαρακτηριστικά όπως στη Μ. Βρετανία», παρατηρεί ο κ. Παπαδάκης.

Στον πληθυσμό των αποκλεισμένων οι γυναίκες πλειοψηφούν, όπως και οι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αν και σημαντική είναι η κατηγορία όσων έχουν τελειώσει ΑΕΙ/ΤΕΙ (28,4%). Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά αποκλεισμού στους αποφοίτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Αυτό αποδεικνύει πως οι Ελληνες NΕΕΤs δεν βρίσκονται εκτός λόγω επιλογής, όπως σε άλλες χώρες, αλλά παρά τη θέλησή τους», παρατηρεί ο διευθύνων σύμβουλος ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ, Μιχαλής Κουρουτός. «Ενώ αλλού στην Ευρώπη προσπαθούν να τους επανεντάξουν στον κοινωνικό ιστό, εδώ είναι αόρατοι για όλους εκτός από την οικογένειά τους», προσθέτει ο ίδιος.

Ο ρόλος της οικογένειας είναι κομβικός, αφού παρέχει στήριξη οικονομική και ψυχολογική. Για το 85% η οικογένεια είναι η μοναδική πηγή εισοδηματικής στήριξης, παρόλο που στην πλειονότητά τους ζουν σε πολυμελή νοικοκυριά με χαμηλό ή ιδιαίτερα χαμηλό εισόδημα.

Οι περισσότεροι έχουν εργαστεί στο παρελθόν, κυρίως σε κλάδους όπως εστίαση, αναψυχή και τουρισμός, δηλαδή σε εποχική-περιστασιακή απασχόληση. Πολλοί (55,6%) έχασαν τη δουλειά τους λόγω περικοπών προσωπικού, αρκετοί (σχεδόν το 25%) ωθήθηκαν σε παραίτηση λόγω μη έγκαιρης καταβολής δεδουλευμένων, σύγκρουση με ανωτέρους κ.ά. Το 26,2% βρίσκεται σε καθεστώς μακροχρόνιας ανεργίας, ενώ αρκετοί (30,7%) δεν έχουν καν εισέλθει στην αγορά εργασίας.

Οχι απλά δεν εμπιστεύονται το κράτος και το πολιτικό σύστημα, αλλά θεωρούν τις υφιστάμενες πολιτικές ως κατεξοχήν υπεύθυνες για τη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις είναι ανασφάλιστοι, νιώθουν ευάλωτοι απέναντι σε προβλήματα υγείας και δεν έχουν καμία στήριξη από πουθενά.

 

Πηγή: ethnos.gr