Το ΚΑΝΕΠ αποχαιρετά τον Νίκο Παΐζη

Νίκος Παΐζης

Το ΚΑΝΕΠ αποχαιρετά τον Νίκο Παΐζη

Με ειλικρινή αισθήματα θλίψης και οδύνης αποχαιρετούμε τον Νίκο Παΐζη, τον Υπεύθυνο Εκπαιδευτικής Έρευνας του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Αποχαιρετούμε τον πολύπειρο εκπαιδευτικό ερευνητή, τον μαχητικό συνδικαλιστή της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, τον προικισμένο μαθηματικό, τον προσηνή και υποστηρικτικό σε όλους μας συνάδελφo.

Ο Νίκος Παΐζης σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών και από πολύ νωρίς συνδέθηκε με τα πιο καινοτόμα ρεύματα της παιδαγωγικής σκέψης στη χώρα μας. Δίδαξε με πάθος και γνώση μαθηματικά στην ιδιωτική εκπαίδευση και δεν έλλειψε ποτέ από τους αγώνες των συναδέλφων του, για την ποιοτική βελτίωση των συνθηκών δουλειάς τους και την έμπρακτη κοινωνική αναγνώριση του εκπαιδευτικού λειτουργήματος. Υπήρξε ένας γνήσιος, έντιμος και ακούραστος διανοητής της εκπαιδευτικής πράξης με ιδέες και σχέδια που ευτύχησε να τα δει να υλοποιούνται τόσο με την δική του προσωπική συμβολή, όσο και με την έμπνευση που ήξερε να μοιράζεται απλόχερα με τους συνεργάτες και τους συναδέλφους του.

Υπήρξε ένας από τους εμπνευστές του πλέον καινοτόμου και ολοκληρωμένου προγράμματος διάχυσης της πολιτισμικής δημιουργίας στην ελληνική εκπαίδευση, του «Προγράμματος Μελίνα», για την υλοποίηση του οποίου εργάστηκε σκληρά και με όραμα. Ήταν ένας από τους θαρραλέους πρωτεργάτες της ίδρυσης του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, η δραστηριότητα του οποίου έμελλε να αποτελέσει θεσμική τομή για τη χώρα μας στα πεδία της συνδικαλιστικής εκπαίδευσης, της κριτικής αξιολόγησης των δημόσιων εκπαιδευτικών πολιτικών και της εκπαιδευτικής έρευνας.

Από τη θέση του Υπεύθυνου Εκπαιδευτικής Έρευνας του ΚΑΝΕΠ σχεδίασε και υλοποίησε σειρά ερευνητικών εκθέσεων και μελετών, οι οποίες συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον αξιόπιστων και ολοκληρωμένων ερευνητικών συμβολών στα πεδία της αναλυτικής μελέτης των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά και σε αυτό της κοινωνικής επίδρασης των εκπαιδευτικών ανισοτήτων.

Το ΚΑΝΕΠ κληρονομεί με ευγνωμοσύνη και αίσθημα ευθύνης από τον Νίκο Παΐζη μια ολοκληρωμένη επιστημολογική και μεθοδολογική προσέγγιση της εκπαίδευσης ως ερευνητικού πεδίου κοινωνικής έρευνας, αλλά και ένα πυκνό πλαίσιο ηθικών αξιών και αρχών που σίγουρα θα συνεχίσει να οριοθετεί την εργασία και την δράση των συναδέλφων και των συνεργατών του.

Το ΚΑΝΕΠ εκφράζει τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του Νίκου Παΐζη και συμπαραστέκεται στο βαθύ πένθος τους.

Τιμούμε τη μνήμη του δίνοντας συνέχεια στο έργο του και ακολουθώντας το παράδειγμά του.