ΔΤ Συνάντηση ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ & ΟΙΕΛΕ με το Ίδρυμα Friedrich Ebert Stiftung

ΔΤ Συνάντηση ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ & ΟΙΕΛΕ με το Ίδρυμα Friedrich Ebert Stiftung

 

Μια δημιουργική συνάντηση για το μέλλον της εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του Ιδρύματος Friedrich Ebert Stiftung, του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ και της ΟΙΕΛΕ. Το Ίδρυμα F.E.S. εκπροσωπήθηκε από τον επικεφαλής του ελληνικού παραρτήματος Arne Schildberg και τους project managers  Oliver Philipp και Στέφανο Σπηλιωτόπουλο. Το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ και η ΟΙΕΛΕ εκπροσωπήθηκαν από τον Διευθυντή του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ Χρήστο Γούλα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΚΑΝΕΠ και Πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ Γιώργο Χριστόπουλο.

Ο Διευθυντής του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ Χρήστος Γούλας επιβεβαίωσε την ανάγκη για βελτίωση των επαφών με τα συνδικάτα και χαιρέτισε την πρωτοβουλία του F.E.S. για να συσφιχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις της ΓΣΕΕ με τη DGB (τη γερμανική Συνομοσπονδία Εργατών). Αναφέρθηκε στο παρωχημένο παραγωγικό μοντέλο της χώρας που συναρτάται με το «πρωτόγονο» εργασιακό μοντέλο, με αποτέλεσμα τα ελληνικά συνδικάτα να μην έχουν ακόμη ασχοληθεί σε βάθος με το ζήτημα των πλατφορμών. Παρουσίασε ερευνητικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη ποιότητα εργασίας στην Ευρώπη, βάσει συγκεκριμένων δεικτών της ILO. Αποδέχθηκε την πρόσκληση συνεργασίας του F.E.S. και δεσμεύτηκε για τη συμμετοχή των επιστημονικών φορέων σε κοινές έρευνες και projects.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ Γιώργος Χριστόπουλος τόνισε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη, στην εποχή της ψηφιοποίησης της εργασίας και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, η ενίσχυση της επιστημονικής και της συνδικαλιστικής δουλειάς σε διεθνές επίπεδο. Μίλησε για τη δραματική επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων στη χώρα τα τελευταία χρόνια, για το Big Quit σε διάφορους εργασιακούς χώρους (τουρισμός, πρωτογενής τομέας, ιδιωτική εκπαίδευση) και  για το μεγάλο κίνδυνο διεύρυνσης των ανισοτήτων με την επέλαση της ψηφιοποίησης. Προανήγγειλε την έκδοση ανακοίνωσης της ΟΙΕΛΕ την ερχόμενη εβδομάδα για τις ψηφιακές πλατφόρμες εκπαίδευσης που θα αναδείξει τα μεγάλα ζητήματα ανομίας, φοροδιαφυγής και καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων των διδασκόντων στο συγκεκριμένο χώρο και που θα περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις της Ομοσπονδίας. Πρότεινε αυτή η ανακοίνωση να αποτελέσει βήμα έναρξης μιας κοινής έρευνας για την ψηφιακή εργασία στην Ελλάδα και τα προβλήματά της.

Οι εκπρόσωποι του F.E.S. έθεσαν τα ζητήματα της ψηφιοποίησης της εργασίας, της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης μετάβασης, της διεύρυνσης της συνεργασίας με τα συνδικάτα και τους επιστημονικούς τους φορείς. Υπογράμμισαν ότι κρίσιμα θέματα που προκύπτουν από τον κοινωνικό και τον επιστημονικό διάλογο για το χώρο της εργασίας είναι ο κοινωνικός μετασχηματισμός με υπευθυνότητα, η ποιότητα της εργασίας, η ισότητα των ευκαιριών, η ουσιαστική ενίσχυση της προστασίας όλων των εργαζόμενων, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, θρησκεύματος, σεξουαλικού προσανατολισμού και η ισχυροποίηση της συνεργασίας των συνδικάτων σε διεθνές επίπεδο. Αναφέρθηκαν στο ρόλο της τηλεργασίας και των ψηφιακών πλατφορμών στη σύγχρονη εργατική πραγματικότητα καθώς και στην αυξανόμενη επιρροή του αλγοριθμικού management και αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα ρύθμισης του άναρχου, μέχρι στιγμής, αυτού χώρου. Κάλεσαν, τέλος, τη ΓΣΕΕ και τους επιστημονικούς της φορείς σε πιο συστηματική συνεργασία για συγκεκριμένους τομείς που ενδιαφέρουν το ελληνικό εργατικό κίνημα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας που θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε πρώτη φάση θα ασχοληθεί με τα ζητήματα των επιπτώσεων της ψηφιοποίησης στην εργασία και τη βελτίωση της ποιότητας των εργασιακών σχέσεων. Συζήτησαν, επίσης, για την οργάνωση study visits Ελλήνων εργαζόμενων στη Γερμανία σε χώρους δουλειάς, επιμόρφωσης και κατάρτισης.

Χρήστος Γούλας